Post existerar inte riktigt, inte som hos oss

När jag var sjuk försökte jag få stopp på flödet av post, bad bland annat Statistiska Centralbyrån att sluta skicka post – omöjligt!

Det slutade med att jag ställde om den till min tekniker, som en dag sände ett foto föreställande 34 centimeter post… jag hade tre AB-bolag. Sinnessjukt…

Jag avgudar därför att det inte finns brevinkast, inga brevbärare alls men väl en post, och världens bästa postmästare, och vi överlever ändå…

Räkningar existerar nästan inga, därför att mycket betalas kontant i förskott, vatten-el-telefonräkningar kan banken betala.

Du skriver på ett hyresavtal, och i det står det vad du ska betala och när, och det kan du göra kontant.

Jag får inga hyresavier – hyran ska jag hålla reda på – utan jag mejlar värden den 27:e att nu finns kontanter hemma! Handyman eller värden hämtar min hyra, och skatten om 10% betalar värden utifrån vad som står i kontraktet.

Det visar han då det tecknats för en notarie, så även om jag inte skulle betala får han ändå skatta tills kontraktet upphävs, för det är summan i det kontraktet som beskattas. Det gäller de flesta kontraktstjänster eftersom TRNC är ett kontantsamhälle.

Svenskar läser av den hanteringen som att det rör sig om svarta pengar, och det beror nog på att vi är kända för att tro att allt är som i Sverige, och är det inte det blir många förbannade. Vi ska passa oss lite… det finns ett uttryck; dum, dummare, svensk.

Privat post tror jag inte ens finns, man dricker te och pratar om det är nått
Jag har aldrig hört talas om att nån ska ha fått ett brev av privatkaraktär. Det är face to face som gäller, alltid, det blir på tok för många missuppfattningar annars, som hos oss. Här löser man problem, man skapar dem helst inte.

Banken kan mejla, säga mig att jag har ett dokument att hämta när jag ändå kommer nån gång, ett MC bud kan komma med nya VISA-kortet från banken. Den dator, som sänds om nån vecka från Sverige, lär anlända med DHL:s hjälp.

Postmästaren kan ringa mig, och säga att jag har paket, eller så kommer chauffören med det, och postmästaren har sagt mig att jag ska säga till om chauffören inte får ta mina rek och paket.

Stora paket landar i stán, jag får åka in, och öppna det medan en tullare ser på. Det har med privatlivets helgd att göra, ingen får rota igenom mitt paket utan att jag är med, och de letar efter främst narkotika, vapen, västerländska mediciner, fröer, etc.

Man postar brev och paket ungefär som hos oss, men mycket billigare
Vi som vill har en postbox på torget, jag brukar kolla min var tredje vecka, och den kostar 60 sek om året, om jag minns rätt, betalas i januari. Låset ägs av mig, och jag hade köpt fel lås, ett för stort.
-No problem, sa postmästaren, min bror har lånat min borr, men om två dagar kan  jag borra ett större hål åt madame, vilket han också gjorde, så sen passade mitt lås.

I boxen ligger uteslutande post från Sverige, och fakturaavgifter etc finns inte.

Inne i huvudstaden Nicosia, där jag sällan är

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*