Korruption handlar om vem du känner

Det finns korruption i alla samhällen, och det handlar om vem du känner, dvs vänskapskorruptionen. Den ska inte förväxlas med den ekonomiska där du mutar dig fram eller där ”rätt” person får ett toppjobb, och man tvättar pengar den vägen.

Med anledning av att borgmästaren nu har startat bygget av farthinder, utanför min terrass och efter ett förslag från mig, uppsökte jag en man vars kusin är gift med borgmästaren.

De har dessutom känt varandra sen barndomen, och jag hörde för några månader sedan att kommun satt upp en soptunna på hans begäran.

Jag frågade hur lång tid det tog innan soptunnan kom på plats, där han ville ha den, och jag fick svaret ”fyra månader”.

Enligt mina anteckningar sa jag till i augusti 2018
Det tog nio månader innan bygget startades så borgmästaren får godkänt. Jag har sett att de ska bygga tre farthinder just på min gata och det första läggs utanför min terrass. Det är ett väsentligt större projekt än att åka ut med en soptunna. Min bekant undrade varför jag frågade om soptunnan, trots att ”alla” är vana vid att jag frågar om allt, och jag sa som det är;

Borgmästare Firat till höger

-Jag vill få ett slags mätare på hur fort en, vars kusin är gift med borgmästaren, kan få en soptunna på plats kontra hur snabbt jag som främling kan få ett farthinder byggt!

Vi kom sen att tala om att Firat är direkt folkvald som borgmästare, och min sagesman sa ”sköter han sig inte väljer vi bort honom även om han är gift med min kusin”.

Personval av ämbetsmän är något vi borde fundera över
Firat har inget parti bakom sig, handlar inte om partier utan om duglighet, och han fick 80% av rösterna i senaste valet. I botten är han affärsman och inne på sitt femte år som borgmästare. (Borgmästaren väljs vart fjärde år.)

Jag ser honom ”överallt” dvs han slår sig ner och talar med folk. Han är också duktig på att använda sociala medier, och han är känd som en seriös problemlösare, och det torde vara en viktig egenskap för en borgmästare för att inte säga den viktigaste.

 

 

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*