Skaffa jobb och uppehållstillstånd

Lite annonser online och det finns flera samt agenter och facebookgrupp.

Arbeta på norra Cypern
Norra Cypern är en liten gemenskap där alla verkar känna alla. De flesta cyprioter du möter kommer att veta eller är relaterade till en mängd mycket viktiga och inflytelserika människor i en rad olika branscher och yrken. När du sakta möter ett större antal människor kommer du snart att se möjligheter som kan passa dina önskemål.

De viktigaste ”industrierna” är naturligtvis turism och fastigheter.  Du kommer att stöta på många vakansannonser inom bygg-och fastighetsbranschen, banker, barer, catering, liksom på hotell och resebyråer som alltid söker engelsktalade personal.

Hitta ett jobb
Jobb annonseras alltid ut i de lokala tidningarna och speciellt den lokala engelska veckotidningen Cyprus Today och den dagliga tidningen Cyprus Times.

Det bästa sättet att hitta ett jobb och få arbete snabbt på norra Cypern är att ta sig ut och nätverka, träffa så många människor som möjligt på t.ex. internationella klubben.

Du kommer att hitta kontakter mycket lätt på grund av den vänliga lokalbefolkningen. Förklara din kompetens och fråga om människor känner till några jobb som kan passa dina kunskaper. Du bör också kontakta potentiella arbetsgivare direkt med ditt CV. Gå och träffa dem och fråga om de har lediga platser. Det är trots allt en marknad där det lönar sig att vara proaktiv hela tiden.

En del säljer precis allt de äger, sätter in kapitlet på banken och lever på räntan, som är mellan 5-10% beroende på vilken valuta du vill spara i,  och som delas ut varje månad och därefter arbetar de som volontärer t.ex. uppe hos KAR, träffar folk och sen tar det inte lång tid innan de har hittat ”rätt”. KAR med flera behöver alltid personal i sina butiker.

Andra skapar sitt eget arbete genom att öppna t.ex. ett café.

Språken
Det nationella språket i norra Cypern är naturligtvis turkiska. Men du kommer att finna att engelska är mer än vida talat. De flesta offentliga arbetstillfällen kräver engelsktalande personal. Därför är det ganska lätt att hitta lämplig sysselsättning om du behärskar engelska. Öva upp den kan du göra i en bridgeklubb, en teatergrupp, på golfbanan, i en kör… Du kan lära dig turkiska grunder mycket fort och det finns onlinekurser men också klasser och privatlärare på ön.

Visum och tillstånd
Att bo på norra Cypern kräver att du ansöker om uppehållstillstånd om du är yngre än 60 år. Uppehållstillståndet är giltigt i ett år. När du har bott på norra Cypern i minst tio år kan du ansöka om en mer permanent uppehållstillstånd.

Det är inte du utan din arbetsgivare som ordnar med arbetstillstånd.

Flytta hit
Om du funderar på att flytta dig och din familj till norra Cypern, eller tillbringa din pensionering här, eller bara vill ändra ditt liv, och flytta hit för att leta efter nya möjligheter, så har vi några tips som kan göra det lättare.

Som svensk har du ett EU-pass. Då är du fri att komma in i landet utan att ansöka om visum i förväg. Du kommer att få en stämpel i ditt pass som ger dig rätt att stanna kvar i landet under 90 dagar från den dagen du anlände. Inom dessa 90 dagar ska du inleda ett officiellt registreringsförfarande om du vill stanna längre och är yngre än 60 år.

Registreringsprocessen
Registreringen är inte en svår process. Dock omfattar den besök på olika myndighetskontor. Du ska genomgå ett grundläggande medicinskt test på den lokala vårdcentralen eller det lokala sjukhuset och fylla i olika blanketter och få olika stämplar.

När du kommer lär du snabbt träffa en hel del vänliga utlänningar och lokalbor. Våra lotsar har bra kontakter med snälla, lugna och trevliga lokalbor som kan följa dig runt och du lär inte förlora sinnesron på vägen.

Om du funderar på att flytta allt norra Cypern från hushållsartiklar till motorfordon bör du överväga att anlita ett flyttföretag som erbjuder dig en dörr till dörr service. Det minskar ditt krångel, och allt anländer till ditt nya hem förseglade och intakt. Det finns ansedda flyttfirmor som kan ta all stress och göra allt hårt arbete åt dig. Våra lotsar har bra kontakter även med internationella flyttbolag.

Många pendlar i början, och är man två personer kan man flyga ner 60 kilo varje gång… Många säljer det mesta och flyger eller sänder bara ner personliga tillhörigheter och minnen med båt.

Du bör ha ett årskontrakt för annars får du inte öppna ett bankkonto, och hyra möblerat är mycket vanligt.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*