Män får inte ställa till med problem… de ska lösa dem…är det nyckeln till ett icke-kriminellt samhälle?

Många tror att poliserna här är stränga t.ex. vilket är tvärtom, och jag tror att jag har hittat nyckeln till varför TRNC är så problemfritt som det är.

Kort kan sägas att kvinnor ofta bestämmer vad som är ett problem, män löser dem. Därför har vi t.ex. inga kvinnoöverfall, och det sker nån våldtäkt vart femte år, bland studenterna oftast.

Det är en behaglig tillvaro, eftersom man bara behöver säga det magiska ordet ”problem”, till rätt karl, så fixar sig det i rekordfart. De löser dessutom ofta problem på ett uppfinnings-och sinnrikare sätt än vad jag själv hade kunnat göra / kommit på.

SÄK-polischefen sa mig, då vi sågs första gången inne i polishuset i Nicosia, jag hade bett om en intervju, år 2012-13?
-Vi löser problem, ni i Europa samlar på dem.

Låt oss studera det hela…
År 2015 meddelade jag chauffören att jag ville åka med honom till den stora busshållplatsen, och sen ta en buss ner till den absolut södraste delen av södra Cypern, och med honom och hans bil skulle det nog kosta tusen kronor och med bussen kanske en hundring?

Han frågade vad jag skulle göra där, och jag sa att de har blåbärsplantor där som jag vill ha, och som inte finns på norra sidan, och han sa okej, vilken dag? När du kan, tyckte jag, och han sa att jag återkommer i morgon.

oDagen efter sökte han upp mig, face to face, och frågade om jag kunde tänka mig tanken att åka dit ner samman med honom och hans morbror, SÄK-chefen på ön, för han ville ner dit, född där…

Om jag ville det kunde jag åka med dem gratis ner, han skulle ju ändå köra ner morbror…
-Kul, sa jag, som gillar morbror skarpt, och jag blev hämtad efter några dagar, och vi åkte in till Nicosia, för att hämta upp morbror, och som bjöd på te innan vi drog iväg sydöver och resan ner tar minst två, tre timmar.

Det tog ett tag att ta oss igenom passkontrollen, för ”alla” skulle ut och hälsa på honom och ta i hand, och snacka lite, och jag förstod att SÄPO-chefen dels är superkändis och dels älskad.

nVi kom ner till syd, jag fick mina blåbärsplantor, som var beställda via e-post, och chauffören var på väg att stoppa dem i bagageluckan, och jag förstod att morbror sa skarpt nej. De skulle absolut stå inne i bilen, och han hade dem vid sina fötter slutligen.

Jag undrade lite över det där… men glömde strax bort det, och jag blev eld och lågor då morbror sa att han ville dels bjuda på lunch, och dels visa mig en isbana inomhus, och han berättade enormt mycket under hela dagen, också att Cypern har ett hockeylag.

Isbanan ligger i ett inomhuscenter där vi också besökte en krog, och fick i oss havskräftor, och jag frågade ihjäl morbror, som vanligt.

När vi skulle hem igen passerade vi samma passkontroll, och det blev inte samma scener för jag tror att han sa till dem att han måste hem så det blev mest viftningar, och vi åkte in, och var vid hans hus efter en kvart och jag var hemma 45 minuter senare.

oEn trädgårdsmästare, som brukar besöka mig om jag köper tunga plantor, fick se mina blåbär som jag var så stolt över och han frågade mig hur jag fått tag på dem???
-I syd!

-Då hade du tur att inte tullen tog dem, de tar nästan alltid plantor om man kommer med dem från syd, vi tar in från Turkiet.

Jag kan tortera chauffören men han kommer aldrig säga mig hur det var i verkligheten men jag tror att följande hände:

-Problem! Big, big problem!
-Vad för problem?
-Lena tänker ta bussen till syd solo och hon ska hämta blåbärsplantor.
-Aj, aj, aj, mycket kriminalitet i syd, och plantorna kan bli ett problem redan på bussen, de nobbar nog dem.
-Precis vad jag tänkte! Så, du ser, jag har big, big problem! Hon har inte råd att hyra in mig heller ända ner dit.
-Jag åker med! Då blir det en privatresa så behöver hon inte betala resan. Jag tror inte att de stökar med mig om blåbärsplantor om jag har dem öppet, och inte försöker smuggla dem, de tror nog inte att jag tänker sälja dem, strikt privat bruk.
-Tack snälla!
-Problem är till för att lösas, och helst innan de uppstår, hämta mig på torsdag 10.00, hemma!

Nyckeln är helt sonika att det är varje mans ansvar att skydda sitt land, sin by, alla kvinnor, alla barn, alla gamla, alla sjuka – annars är de inga män, och aldrig någonsin utsätta någon av dessa grupper.

Jag kan alltså aldrig få en normalsvensk utskällning för att jag tänker åka ner… jävla idiot… det fattar du väl…

o

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*