Kontantsamhälle, lite droger och helt obeväpnade poliser

Norra Cypern är ett renodlat kontantsamhälle, och räkningar saknas i princip helt. Man betalar t.ex. sitt Internet över disk hos många leverantörer, och i förskott. De sänder ett SMS eller ett e-brev då det är dags att betala igen, och gör du inte det stänger de bara av.

Faktureringsavgifter och påminnelsevgifter etc existerar inte alls.

Du skriver ett hyreskontrakt på ett år, och i det står det när och hur du ska betala, och du får inga avier eller räkningar. Man förutsätter att du tar ansvar för att kontraktet följs. Du kommer att behandlas som en ansvarstagande vuxen från dag 1.

Eftersom räkningar saknas finns det heller inga brevlådor i dörrarna och vill du få ner post ber man om en postbox. Den kostar cirka 50 lira om året dvs. 87 kronor, och Lotstjänsten hjälper dig med sånt.

Sänder vänner paket är det inte ovanligt att du får åka till postens huvudkontor i city, och en tjänsteman öppnar paketet medan du ser på, och synar att det inte finns vapen, narkotika, västerländska mediciner, etc.

Vid flyget, hamnarna och spontant på stán finns narkotikahundar, och knark finns numera, om än ytterst sällsynt med våra ögon mått mätt.

Det kommer oftast in ifrån södra Cypern, och sist gav rätten en greksmugglare fyra års fängelse för 500 gram cannabis. Källa

Det är nolltolerans mot droger, liksom mot våld, och kriminaliteten är försumbar. Du kan hyra en cykel som saknar lås av det enkla skälet att cykelstölder saknas. Sist jag hörde talas om en bilstöld var nog 2014 då en bil stals vid flyget.

Poliserna är helt obeväpnade normalt sett, och mycket vänliga, men sen ett par år tillbaka har de pistoler inlåsta på stationerna som kan tas fram efter en befälsorder.

De flesta som har flyttat till norra Cypern anger den låga kriminaliteten som ett av huvudskälen, liksom den utbredda vänligheten. Köper du ett hus eller en lägenhet längre fram måste Rikspolisstyrelsen skriva ett intyg på engelska att du är ostraffad.

Du får aldrig lagfart utan, och jag menar aldrig
Man vet att Europa har stora problem med kriminella och man vill inte ha hit dem eller som säkerhetspolischefen sagt:
– Vi löser problem, ni i Europa samlar på dem.

 

 

 

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*