Dags att flytta ut till fågelsången, och hur kommer förhandlingarna att gå?

Kontoret är numera utflyttat…

Det är fredsförhandlingar med fyra, fem års mellanrum, och jag har upplevt två. Den första sprack för att syd ville att nord skulle skriva på ett avtal att de aldrig får bli mer än 18% av befolkningen, och alla turkar skulle ut.

Min tandläkare är född i Turkiet, gift här med en turkcypriot, och de har flera barn… han ska alltså ut?

Och vad gör man med den övertaliga babyn? Dränker ungen?

Andra gången sprack det för att syd ville att hela ön ska bli grekägd, och styras från Aten, och frågar jag folk om det kommer att spricka nästa gång är svaret ja.

Man hade folkomröstningar på båda sidor för ca tio år sen, och nord röstade ja, och syd nej. Det förklarar de orimliga kraven som ingen kan skriva på, och visar att inget hänt sen 1974, syd vill ha hela ön, för sig själva. Då som nu.

Varför?
Därför att de mest rabiata anser att turkcyprioter inte är cyprioter, de är turkar, de ska ut. Och dessa turkar har tagit deras land.

De kom hit på 1500-talet… en gren stannade kvar här, och en vandrade vidare upp till Finland. Tandsköterskan ovan, den ljushåriga, ser ut som  en renodlad turkcypriot, som en svenska eller finska, just därför, det är samma folk i botten. Turkar är ofta långa och smala, och har kolsvart hår, medan turkcyprioter ser mer ut som en norrlänning eller en finne.

Det finns ett motstånd numera även i nord, för man vill t.ex. inte ha upp syds EU-poliser, du möter dem redan på Larnaca flygplats i syd, med K-pistar i händerna.

Det är nog som en turkcypriot sa mig på fiket igår;
–Fanatiska människor är farliga, inte minst fanatiska muslimer. Vi har inga här, tack och lov.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*