Öns ärligaste kvinna

nRita, född i London, är en bra bit över 80 år nu, och kom för 40-45 år sedan till Norra Cypern, som hyste 300 utlänningar. Där byggde hon sig en rund bar, och så söp hon, som en babian.

Det där sprack efter ett tag, då polisceller och sjukhus blev för mycket, och Rita bestämde sig för att lägga ner alkoholen.

Idag är hon en av tio, femton nyktra alkoholister inom AA, och hon har mer än 40 års nykterhet bakom sig, och hon är gift med en turk och bor i ett fint hus i Lapta.

Rita sa mig att hon kan fylla hela Albert Hall med alkoholister härifrån då jag frågade henne om det verkligen är sant att 90% av britterna, som är
här, är det. Jag ser dem aldrig, eftersom jag inte går på de brittiska pubarna, och de bor inte i mitt område, men jag hör talas om dem rätt ofta.

Numera är de färre, många stack till t.ex. Vietnam då TRNC fick nya VISA-regler. Då de kom skulle man börja köa vid sex, sju på morgonen inne i Nicosia, vilket gjorde dem vansinniga, idag är processen smidig.

Baren sålde hon till en alkoholist…  som sen sålde den till en till… och denne sålde till de två bröder som äger Silver Rocks idag, och som inte bara ville ha en enda rund liten bar, de har byggt krog, pool, soldäck, bungalows, caféhus, stor parkering, solcellsanläggning, och de är absolutister.

De hyser dock AA, så långt att Rita&Co äter middag där på lördagseftermiddagarna.

Rita dyker upp där ofta, förutom på lördagar, hon bjöd mig på lunch strax innan Covid bröt ut, och jag frågade om jag får skriva om hennes grundhistoria och det får jag.

Stället hette ”Rita on The Rocks”…
Frågar vi henne säger hon nog att hon var inte så ofta uppe på någon klippa, utan snarare under den.

Videon är titlad ”A wonderful world”, och det är AA-folk som talar ut, de tycker nämligen inte att den är det, då de är aktiva.

Fråga Rita, hon vet. och hon är ett levande bevis på att AA-människor, över det femte steget inom 12-stegsprogrammet, är bland de bästa, ärligaste och rakaste, människor man kan stöta på.

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*