Hyr en tvåhjuling, lär och njut!


En gäst, Bergsklättrarsvensken, bor i en Laptalägenhet i 5-6 veckor och har hyrt en tvåhjuling för knappt 70:- per dygn. Bergsklättrarsvensken far omkring ”överallt” och högt, högt upp. Idag kom gästen uppifrån berget och fikade på Hoots bistro! 

Då är man högt upp!
Normalt sett brukar man åka upp dit, knappast ner…  Det tar 45-50 minuter att ta sig från palmerna nere vid havet upp till skidliftarna!

Jordgubbsdistriktet ligger på en höjd och apelsindistriktet på en annan och eftersom avstånden är korta kan man snabbt växla klimat.

Bergsklättrarsvensken sände en del foton som vi kan lära oss en del av
Klicka på bilderna så blir de stora.
Hyr dig fram möblerat med ettårskontrakt tills du kan ön… och en av de saker man måste lära sig är att det finns kraftiga höstregn, och de är av ett slag vi aldrig har sett.

De drar med sig en grusväg mycket lätt och även de asfalterade kan ta stryk och hela hus kan glida iväg eller du kan få ett jordskred på trappen.

Eftersom vi inte har denna typ av regn är det svårt att föreställa sig hur det kan se ut efter dem, och om man bor ”fel” kan det ge en stora, stora problem i all evighet.

Det är full vår på Cypern nu, och hela ön är grön, och frodig och blomsterprakten kan göra en andfådd.

Jordgubbarna har anlänt till butikerna och vi har tipsat Bergsklättrarsvensken att åka till jordgubbsdistriktet framöver. De jordgubbar som finns i butikerna håller en hög kvalité, och de smakar jordgubbar, men de man köper direkt vid odlingsfältet smakar sol och jordgubbe… och man kan köpa hinkvis.

Öns bredd från norr till söder är bara 96 kilometer och tio mil i Sverige är ”ingenting”. Sverige är 1 572 km långt och 499 km brett.

Men det tar inte speciellt lång tid här så anser man att två mil är väldigt, väldigt långt. Ön är 240 km lång och 24 mil för en norrlänning t.ex. är verkligen ”ingenting” men allt är relativt. Ytan är 9,251 km² och Sveriges yta är 450,295 km². Norra delen lär ha 326,000 bofasta invånare och södra delen 1,18 miljoner. 

Du lär få se mycket du aldrig har sett förr
Du lär få höra och uppleva massor som du aldrig har varit med om förr, och ett misstag vi är kända för att göra är att vi tror att allt är som i Sverige, är det inte.

En svensk familj följde rådet att hyra sig fram, som en kusin gett dem, och hann väl bo i sin möblerade trea i fyra dagar.

Men sen brände ett arv i fickan, och de köpte ett hus kanske 60 meter ifrån en bergvägg, som gick rakt upp, och nedanför den är deras pool belägen. Den lär man få gräva ur varje vår om den ens håller för de ton med lera som lär rasa ner. Har man tur klarar sig bottenvåningen.

Försäkringsbolag kan t.ex. vägra försäkra vissa hus mot vattenskador, och ”alla” vet att om ett hus är tokigt placerat får du in massor med vatten i huset, och nobben av försäkringsbolaget!

En utlänning har köpt en tomt snabbt, och smällt upp ett hus. och utan lokalkännedom. Inte smart…

Lotsarna meddelar dig vad du ska se upp med för att tillvaron på ön ska bli den paradisupplevelse den kan vara om man tänker sig för – före och inte efter. Köpa ett hus kräver en del lokalkännedom och den får man om man hyr sig fram först.

Vi tackar Bergsklättrarsvensken för bilderna!

 

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*