Ett par steg från sommaren

Cypern har 330 soldagar om året, och vi går nu in i torrsäsongen, och återser regn i höst.

Då börjar vi också byta liv när vi närmar oss 15 juni, kanske en siesta mitt på dagen, man går inte ut mellan 10.00 -19.00 slutligen, om man inte befinner sig invid havet i brisen eller ligger i en pool, och håller sig i skuggan.

Man handlar på kvällen ända fram till midnatt…  ev. hantverkare eller städfolk anländer 19.00 istället för 10.00, osv.

Stöket att byta lite liv är no problem för det man vinner är ljumma kvällar och nätter, och jag bor där det är myggfritt. Längre ner mot havet finns sandmyggan, och därför bor inte lokalbor nere vid havet, turister gör.

Varje år har vi en bunt turister som får heatstroke, de vägrar sätta på sig en solhatt, och en av mina bästa vänner, envis som en åsna, dog på sin 65-årsdag, efter en heatstroke.

Hennes resesällskap fick en också, men klarade sig, och har väl bott på långvården sen dess.

Ett vanligt argument är:
-Man åker ju till Cypern för att sola!

Bilden till höger visar en envis svenska, utan solhatt, tunt linne, och bakom har vi två påpälsade kvinnor, som jag tror är erfarna britter.

När jag var uppe i Sverige en vecka nån sommar, tre år sen?, så var det +29C, och jag upplevde det som enormt varmt, och mycket varmare än vad vi brukar ha sommartid. Det lurar turisten, som inte förstår att solen på Cypern är erkänt farlig under tre utspridda dygn, varje sommar, och då brakar tempmätaren upp.

Jag brukar säga att om du inte ser lokalbor ute ska även du hålla dig i skuggan. Härma lokalborna de tre första åren är ingen dum strategi alls, eller rådfråga dem. Vi är rätt kända för att alltid tro att allt är som i Sverige.

Högst upp har jag lagt en karta, som man bör beakta om man tänker långtidshyra eller köpa en fastighet, och den visar beräkningarna avseende förväntade och kalkylerade klimatförändringar. Bråket som finns i väst, om klimatförändringarna finns eller inte, existerar inte här alls.

Jag själv bor i ett grönt område, och som inte förväntas påverkas, och jag bor inte platt, och inte direkt i markplan, utifall vi får en översvämning så drabbar den inte mig i första svepet.

De flesta från Europa åker hem i maj- juni – augusti-september.

Foto: Nadezhda Ponomareva

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*