Folket

Jag känner ett par skolklasser turkar, min tandläkare är en av dem, som är födda i Turkiet, och de är mellan 1.80 och 1.90, långa, smala och med kolsvart hår.

Jag har inga som helst problem att se skillnad mellan en turk, och en turkcypriot. De talar heller inte samma turkiska, de förstår varandra.

De har inte samma kultur, äter inte varandras mat…  men många i världen anser att turkcyprioterna är nån form av förklädda turkar.

Ofta korta, få är nog över 1.70, och de ser ut som vilka LO-gubbar som helst, bilderna föreställer manliga presidenter, och deras förra kvinnliga premiärminister ser ut som om hon är född i Norrland.

Ja, för att finnar och turkcyprioter kommer från samma gren, och de är världens minsta och mest utsatta folkgrupp, instängda på ön, och innan dess imperiets slavar.

Jag kan fortfarande se äldre med tatuerade siffror på armarna sen slavtiden i koppargruvorna. Ön heter egentligen Kibris, Kopparön, britterna bytte namn…

Landsfadern Denktas, levde då jag kom, megapoppis
Bilden högst upp är Denktas med min chaufför, och den togs nog året innan Denktas dog, år 2012, och turkcyprioterna grät öppet på gatorna, så jag tilltalade absolut ingen på två veckor.

Vi står högt i kurs eftersom vi hjälpte dem i 29 år i samband med Cypernkriget, och det har hänt att äldre börjat gråta då jag säger att jag är svensk.

Turkcyprioterna valde Denktas till sin president 1985, vilket han förblev till 2005.

De är inte turkar…