Flyg

Flygplatskarta Istanbul  –

Flyg till och från vår flygplats Ercan brukar gå/komma i terminal F
till/från Gbg/Sto till/från terminal D. Du kan också ta dig hit genom att flyga till södra sidan; Larnaca.

Det första man måste veta är att alla orter har två namn; ett grekiskt och ett turkiskt. Huvudstaden heter NICOSIA på grekiska och LEFKOSA på turkiska. Den största, näst efter den, heter KYRENIA på grekiska och GIRNE på turkiska…

Du flyger till ERCAN i NICOSIA / LEFKOSA med antingen Pegasus eller Turkish Airlines, och kommer du ifrån Sverige byter du plan enkelt på en av Istanbuls flygplats eller så flyger du till LARNACA på södra sidan, och tar en taxi upp.

Ett gammalt pålitligt familjeföretag, IBO Taxi, som verkat i över 30 år, når du via e-post eller telefon:

IBO: +90 542 851 49 36
IBO: +35 799987448
Kontor: +90 533 853 48 77
Kontor: +90 392 821 14 04

Går utmärkt att åka kollektivt
Du kan också åka flygbuss från Ercan till alla större städer, och till huvudstaden Nicosia tar det 20-25 minuter. Lägenheterna finns främst i Lapta som ligger vid nordkusten.

Vill du åka kollektivt hela vägen tar du en flygbuss till GIRNE / KYRENIA och inne i stán finns minibussar i mängd och trängsel, de kallas för ”dolmus”, och du hoppar på en som det ska stå LAPTA på.

 

Det är en ort, som är många mil lång och bred, varför du ber den stanna strax före ”Silver Rocks” (karta) som är en ytterst välkänd resturang som ”alla” vet var den ligger.

Stannar de där går du 20-30 meter tillbaka och går vägen rakt upp så kommer du till det bostadsområde där de flesta lägenheterna är belägna.Dolmus fungerar så att du viftar där du står för att de ska stanna och plocka upp dig, och de stannar där du ber chauffören.

Du kan hyra en bil av t.ex. Obo Taxi
De hämtar dig då vid flyget, kör dig dit du ska, och tar betalt vid köksbordet, och skriver ett kontrakt på plats, och du kan sen lämna den t.ex. vid flyget då du lämnar ön.

Aldrig mer språkproblem
Utrusta din mobil med Google translator App innan du åker, och i den kan du tala in på svenska vad du vill och bestämma vilket språk den ska använda. Gör du det kan du be chauffören på lokalspråket som är turkiska att stanna strax före Silver Rocks, och vid vägen som går upp till vänster, se kartan.

Alla är hjälpsamma, de flesta talar engelska, och det är i princip möjligt att lifta från flygplatsen dit du ska. Det är också lätt att knyta kontakter, och cyprioter är världsberömda för sin gästfrihet och kriminaliteten är i princip noll.

Ska du till Villa Lorane finns den på andra sidan sta´n, och på en ort som heter Esentepe, (karta) och även dit kan du åka kollektivt genom att ta en buss först till GIRNE / KYRENIA, och sen en minibuss som det ska stå Catalköy på. Googlemap visar var huset är beläget.

Du kan åka tåg och färja
Interrailkort är en bra tåglösning, och färjan går ifrån Turkiet till Kyrenia.Ferry-båtar och snabbare båtar förbinder norra Cypern (Kyrenia och Famagusta) med Turkiet. De finns schemalagda från Tasucu (en hamnstad i Turkiet, nära Silifke) till norra Cypern Kyrenia, och resan är ungefär två och en halv timme. Färjorna som tar bilar tar ungefär fyra timmar.

Du kan också välja en båt som går tre gånger i veckan mellan Mersin (en hamnstad i södra Turkiet) och Famagusta. Under sommartid organiseras båtar i princip dagligen från Alanya, Antalya och Anamur (Turkiet) till Kyrenia. Du kan också åka med fraktfartyg från Italien, Portugal, Southampton och flera andra europeiska hamnar. Om du reser med båt kan resan till norra Cypern ta dig allt från 2,5 till 10 timmar.

När du lämnar ön via flyg har du access till taxfree-butiker
Men även då du har landat finns det en liten precis där man hämtar väskorna. I allmänhet är det dock inte billigare varken där eller på någon av de andra flygplatserna eftersom priserna på ön är mycket låga avseende den typen av varor.